“…Doet u waar u goed in bent en laat de rest aan ons over…”

Tellen studie-uren mee voor het urencriterium van u als ondernemer?

Het urencriterium biedt u als zelfstandige tal van voordelen. Het belangrijkste is wel de zelfstandigenaftrek plus de startersaftrek, maar ook de meewerkaftrek, oudedagsreserve en de aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk vereisen dat criterium.

Urencriterium

Het urencriterium komt er in het kort op neer dat u minstens 1.225 uur per jaar in uw onderneming werkzaam bent. Ook moet u minstens de helft van uw werkzame uren aan uw bedrijf besteden. Op deze manier wil men bereiken dat alleen ondernemers die het grootste deel van hun activiteiten besteden aan hun bedrijf, voor de faciliteiten in aanmerking komen. Alleen starters hoeven niet te voldoen aan de eis dat men minstens de helft van de werkzame uren aan het bedrijf besteed. U bent starter als u in een of meer van de vijf voorgaande jaren nog geen ondernemer was.

Welke uren tellen er mee? In beginsel tellen alle uren die u aan uw bedrijf besteedt, mee voor het urencriterium, dus bijv. ook reisuren om van en naar uw onderneming te reizen, de tijd die u besteedt aan uw administratie, schoonmaakwerkzaamheden of het maken van offertes. De rechter heeft zelfs beslist dat ook een ondernemer die zijn eigen website ontwierp, de hiermee gemoeide uren mocht meetellen. De uren moeten wel daadwerkelijk aan uw bedrijf besteed zijn. Zo mag bijv. een thuiskapster die af en toe een klant heeft, niet alle uren meetellen dat ze thuis voor haar klanten beschikbaar is. Ook alleen het wachten op klanten naast de telefoon is onvoldoende om mee te tellen voor het urencriterium.

Ook studie-uren?

Onlangs bracht een collega van u haar zaak voor de rechter, waarbij het handelde om de vraag of ook studie-uren meetellen voor het urencriterium (ECLI:NL:RBZWB:2022:4116) . De vrouw was in 2017 begonnen als VoetreflexPlus-therapeut en pedicure. Aan de opleiding tot VoetreflexPlus-therapeut had ze 451 studie-uren besteed. Dat jaar had ze ook 454 uren besteedt aan een opleiding medische basiskennis. Ze wilde de bestede uren meetellen voor het urencriterium, maar de rechtbank was het hiermee niet eens. Deze besliste dat alleen de uren die besteed waren aan het op peil houden van vakkennis meetellen, maar uren die besteed waren aan het vergaren van nieuwe vakkennis niet. Vanwege haar parttime baan in een ziekenhuis beschikte ze al over medische basiskennis, dus werd de gevolgde studie aangemerkt als het op peil houden van deze kennis. Daarentegen was de studie VoetreflexPlus-therapeut nieuw en werd dit daarom aangemerkt als het opdoen van nieuwe vakkennis. Deze uren telden dan ook niet mee, waardoor de zelfstandigen- en startersaftrek verviel.

Wat kunt u hiermee? Bedenk dat alleen uren die u besteedt aan het op peil houden van vakkennis, meetellen voor het urencriterium. Wilt u studie-uren mee laten tellen, geef dan aan welk deel is aan te merken als het op peil houden van vakkennis, want alleen deze uren tellen mee. Probeer hier zo mogelijk bij aan te sluiten als u aannemelijk wilt maken dat studie-uren mee dienen te tellen voor het urencriterium.

Houd er rekening mee dat studie-uren alleen meetellen voor het urencriterium als het gaat om het op peil houden van uw vakkennis. Splits studie-uren daarom uit als een deel ook betrekking heeft op het vergaren van nieuwe vakkennis, want deze uren tellen niet mee. bron indicator

Wilhelminalaan 1, 1441 EK Purmerend
Tel: 0299-767002 / E-mail: info@partnersinadministraties.nl