Hoe zat het ook alweer? Sinds 2020 bestaat er een speciale regeling voor de fiets van de zaak. De regeling komt er in het kort op neer dat voor het ter beschikking stellen van de fiets een bedrag van 7% van de consumentenadviesprijs van de fiets tot het loon moet worden gerekend. De consumentenadviesprijs kunt u vinden op de website https://www.bijtellingfietsvandezaak.nl Hierover betaalt de werknemer belasting. De regeling wordt in de praktijk veel gebruikt, maar is niet op alle punten even duidelijk. Vandaar dat deze onlangs is toegelicht, waarbij ook wijzigingen zijn opgenomen.
Alleen ter beschikking gestelde fiets
De regeling geldt alleen voor een ter beschikking gestelde fiets. Dat wil zeggen dat uw werknemer de fiets mag gebruiken, maar dat deze eigendom blijft van u als werkgever. Op het moment dat de werknemer de fiets niet meer gebruikt, bijv. bij verandering van werkgever, moet de fiets dus aan u teruggegeven worden of de werknemer moet de dan geldende waarde van de fiets aan u vergoeden. De regeling geldt ook als u de fiets leaset en ter beschikking stelt of als de werknemer de fiets zelf leaset maar alle kosten van u vergoed krijgt.
Overnemen van de fiets. De regeling is voor een nieuwe fiets behoorlijk voordelig, maar voor een gebruikte al minder. Een fiets kan door de werknemer dan ook beter na enkele jaren worden overgenomen tegen de dan geldende waarde. Hiervoor is nu bepaald dat de werkgever mag uitgaan van de waarde na afschrijving, die op 20% per jaar gesteld mag worden. Tip. Dit betekent dat de fiets na een periode van vijf jaar gratis door de werknemer kan worden overgenomen.
Accessoires? Als accessoires deel uitmaken van de consumentenadviesprijs, hebben deze geen invloed op de bijtelling. Zo niet, dan zijn de accessoires loon en moet de werknemer er belasting over betalen. Dat geldt ook voor een regenpak, maar dat kunt u voorkomen door het te laten bedrukken met uw logo van minstens 70 cm2 . Wilt u niet dat uw werknemer belasting betaalt over accessoires, breng ze dan onder in de werkkostenregeling. Tip. Een fietsverzekering, een extra slot, een steun voor de tas en reparatiekosten zijn te zien als intermediaire kosten zonder invloed op de bijtelling.
Cafetariaregeling? Als u wilt, kan een fiets onderdeel uitmaken van een cafetariaregeling. Op deze manier kan er brutoloon tegen de ter beschikking gestelde fiets worden uitgeruild. Als u dit doet, kunt u er ook voor kiezen de bijtelling voor de fiets onder te brengen in de werkkostenregeling. Op deze manier kunt u ook een voordeel behalen, want dan bent u hierover geen premies werknemersverzekering verschuldigd.
Betalingen aan derden
Betalingen aan derden komen niet in mindering op de bijtelling. U kunt deze echter wel onbelast vergoeden. Dat geldt ook voor de kosten van elektra, als de werknemer zijn elektrische fiets thuis oplaadt. Er zijn eenvoudige hulpmiddelen te koop, waarmee u het elektriciteitsgebruik kunt bijhouden. Maak hier gebruik van, als u discussies met de fiscus wilt voorkomen. Betalingen aan u als werkgever kunt u op de bijtelling van 7% in mindering brengen. Houd er rekening mee dat de bijtelling hierdoor niet negatief kan worden.