“…Doet u waar u goed in bent en laat de rest aan ons over…”

Autokosten, hoe zit het ook alweer met de btw?

Btw aftrekbaar. Als u voor de btw economische activiteiten verricht, bent u btw-ondernemer. In de regel heeft u als btw-ondernemer recht op aftrek van de btw die drukt op kosten die zijn gemaakt voor de auto. Werknemers hebben deze mogelijkheid niet.

Correctie privégebruik

Om deze ongelijkheid te voorkomen, moet u als btw-ondernemer in de laatste btw-aangifte van het boekjaar een btw-correctie voor het privégebruik opnemen met betrekking tot auto’s van de zaak waarvan u in uw eerdere btw-aangiften de btw heeft afgetrokken.

Op basis van het werkelijke gebruik. Het gebruik van auto’s voor privédoeleinden van uzelf zonder dat daar een vergoeding tegenover staat, vormt een btw-belaste dienst. Uitgangspunt is dat u de correctie voor het privégebruik van uw auto moet aangeven op basis van het werkelijke privégebruik. Let op.  Onder het privégebruik valt ook het woon-werkverkeer.

Op basis van een forfait. De verschuldigde btw mag ook forfaitair worden vastgesteld. Bij de berekening van de correctie voor het privégebruik op basis van de forfaitaire methode wordt geen rekening gehouden met de bijtelling voor de inkomstenbelasting en de loonheffingen. Woon-werkverkeer is namelijk voor de btw privé. Daarom kunnen ook auto’s van de zaak waarvoor een Verklaring geen privégebruik is afgegeven, te maken krijgen met een btw-correctie.

Keuzevermogen btw

Voor de btw-heffing heeft u als ondernemer een keuzemogelijkheid als u de auto van de zaak zowel zakelijk als privé gebruikt. U kunt de auto dan voor de btw tot uw privévermogen of tot het bedrijfsvermogen rekenen. Deze keuze tussen privé- of bedrijfsvermogen bij de aanschaf van de auto blijkt uit uw administratie en uw btw-aangiften, doordat u de btw wel of niet in aftrek brengt. Let op.  Als de auto alleen privé wordt gebruikt, heeft u geen keuze. De auto behoort dan voor de btw altijd tot uw privévermogen. Ook als de auto door u volledig zakelijk wordt gebruikt, heeft u geen keuze en is de auto bedrijfsvermogen voor de btw.

Niet voor de inkomstenbelasting. De keuze die wordt gemaakt voor de btw, heeft geen invloed op de keuze die wordt gemaakt voor de inkomstenbelasting. U kunt de auto dus voor de btw tot het bedrijfsvermogen rekenen en voor de inkomstenbelasting tot uw privévermogen of andersom.

Auto privévermogen voor de btw

Aankoop-btw niet aftrekbaar. Als u de auto als privévermogen aanmerkt, kan de eventuele btw die drukt op de aanschaf van de auto, door u niet in aftrek worden gebracht. Let op.  Ook is er geen aftrek van btw mogelijk met betrekking tot later in de auto verwerkte bestanddelen, zoals een voorruit, een uitlaat of een katalysator. Tip 1.  Meestal wordt er voor deze optie gekozen als de auto is gekocht onder de margeregeling of van een particulier. Er drukt dan namelijk geen btw op de aanschaf van de auto. Tip 2.  Deze keuze is ook interessant voor een startende ondernemer die een auto gebruikt in het kader van zijn onderneming en die hij in het verleden privé heeft gekocht. Tip 3.  Bekijk vooraf of het gunstig is om de btw op de aankoop in aftrek te brengen. Zo ja, vraag dan om een factuur met btw en koop geen marge-auto.

Btw op onderhouds- en gebruikskosten. Als u de auto tot uw privévermogen rekent, kunt u de btw die drukt op de onderhouds- en gebruikskosten, wel in aftrek brengen. Let op.  Wel moet daarbij direct rekening worden gehouden met het privégebruik, inclusief het woon-werkverkeer. De mate waarin u de btw in aftrek mag brengen, moet uit de administratie blijken.

Vaststellen btw-correctie privégebruik

Zoals gezegd, bent u als ondernemer btw verschuldigd over de waarde van het privégebruik van de auto.

Geen btw-aftrek bij aankoop. Als u bij de verkrijging van een auto geen btw in aftrek heeft kunnen brengen, bijv. omdat u uw auto tot het privévermogen rekent, mag u in beginsel de btw op kosten in aftrek brengen voor zover de auto wordt gebruikt voor btw-belaste handelingen. In veel gevallen is er geen kilometeradministratie beschikbaar waaruit blijkt in welke mate de auto zakelijk en privé is gebruikt. In deze gevallen mag de btw op de autokosten op grond van het verwachte gebruik voor btw-belaste activiteiten in aftrek worden gebracht. Het privégebruik – waaronder het woon-werkverkeer – levert geen aftrek op.

Forfait 1,5% van de catalogusprijs. Als het verwachte gebruik niet bekend is op het moment van aanschaf, moet er een zo nauwkeurig mogelijke schatting worden gemaakt, bijv. op basis van ervaringscijfers uit het verleden. Om de administratieve lasten bij de ondernemer te beperken, is door de staatssecretaris van Financiën goedgekeurd dat als er geen btw in aftrek is gebracht bij de aankoop van de auto, de btw-correctie voor het privégebruik mag worden vastgesteld op 1,5% van de catalogusprijs (inclusief btw en bpm) van de auto.

Niet hoger dan btw-aftrek. Allereerst kan de btw-correctie nooit hoger zijn dan het bedrag dat u in één boekjaar aan btw over autokosten heeft verrekend. Let op.  U moet dan uiteraard wel rekening houden met de aankoop-btw op de auto. Hiervan moet u 20% per jaar in uw berekening meenemen.

Auto zakelijk vermogen voor de btw

Indien u als ondernemer de auto privé en voor bedrijfsdoeleinden gebruikt, kunt u de auto tot het bedrijfsvermogen rekenen. Het maakt hierbij niet uit of u de auto met of zonder btw heeft aangeschaft. Ook is het niet van belang in welke mate de auto zakelijk wordt gebruikt. De voorbelasting op de autokosten kan in eerste instantie volledig in aftrek worden gebracht.

Aankoop auto met btw. U trekt de btw die drukt op de autokosten, zoals bij aanschaf van de auto of bij later daarin verwerkte onderdelen (voorruit, uitlaat, katalysator), brandstof of reparaties, in eerste instantie volledig af als voorbelasting, tenzij u voor de btw vrijgestelde prestaties verricht. Uiteraard moet deze btw wel aan u als ondernemer in rekening zijn gebracht op een juiste factuur. Over de waarde van het privégebruik bent u dan vervolgens wel btw verschuldigd.

Berekening btw-correctie privégebruik

Forfait 2,7% van de catalogusprijs. In beginsel moet u een btw-correctie aangeven van 2,7% van de cataloguswaarde van de auto. Als uw auto dus een cataloguswaarde heeft van € 50.000, moet er ieder jaar een btw-correctie plaatsvinden van € 1.350. Dat is dus jaarlijks een flink bedrag. Tip.  Het bedrag aan btw-correctie inzake het privégebruik van de auto wordt fiscaal als kosten aangemerkt en mag u van uw winst aftrekken. De correctie van 2,7% is fors. Er zijn wel enkele manieren om deze correctie te beperken.

Forfait van 1,5%. Een tweede manier om de btw-correctie te beperken, is toepassing van een lager forfait. Er geldt namelijk vanaf het vijfde kalenderjaar na het jaar van aankoop van de auto een percentage van 1,5%. De btw op de aanschaf wordt dan geacht verrekend te zijn, waardoor het percentage daalt.

Op basis van het werkelijk gebruik. Daarnaast is het altijd mogelijk om aan te tonen dat de btw-correctie op basis van het forfait (2,7 of 1,5%) te hoog is. Hiervoor moet u inzicht hebben in het totaalaantal gereden kilometers, het aantal zakelijke kilometers en de jaarlijkse kosten voor de auto waarop btw is verrekend. Tel hierbij ook jaarlijks 20% van de btw op de aanschaf mee in de eerste vijf jaar.

Als u de werkelijke privékilometers heeft bijgehouden, mag u deze gebruiken als basis voor de btw-correctie voor het privégebruik. Heeft u de privékilometers niet bijgehouden en heeft u de btw bij aankoop in aftrek gebracht, dan moet u het forfait van 2,7 of 1,5% van de cataloguswaarde toepassen.

Wilhelminalaan 1, 1441 EK Purmerend
Tel: 0299-767002 / E-mail: info@partnersinadministraties.nl