“…Doet u waar u goed in bent en laat de rest aan ons over…”

Vanaf wanneer moet u aangifte inkomstenbelasting doen?

Aangiftebrief ontvangen

Als u van de Belastingdienst een brief heeft ontvangen dat u aangifte inkomstenbelasting (IB) moet doen, dan bent u altijd verplicht om aangifte te doen. Dit ongeacht of u geld terugkrijgt of moet betalen. Als u voor het jaar 2023 zo’n brief heeft gehad en geen uitstel heeft aangevraagd voor het doen van aangifte, dan moest u voor 1 mei 2024 aangifte doen. Tip.  Weet u niet zeker of u zo’n brief heeft ontvangen, dan kunt u inloggen op Mijn Belastingdienst. Als u op inkomstenbelasting 2023 klikt ziet u bij Berichten terug of u deze aangiftebrief heeft ontvangen.

Geen aangiftebrief ontvangen. Maar ook als u geen aangiftebrief heeft ontvangen en u weet dat u wel aangifte zou moeten doen, kan het zijn dat u verplicht bent om aangifte te doen, bijv. omdat u meerdere banen had of omdat uw vermogen op 1 januari 2023 meer bedraagt dan het heffingsvrij vermogen (€ 57.000 zonder fiscale partner en € 114.000 met fiscale partner). Indien de te betalen belasting meer dan € 51 (aanslaggrens 2023) bedraagt, bent u verplicht om aangifte te doen. Let op 1.  U dient zelf te controleren of u aangifte moet doen. Dit kunt u doen door op Mijn Belastingdienst de aangifte in te vullen. Bedraagt de te betalen belasting meer dan € 51, dan moet u de aangifte voor 14 juli 2024 verzenden. Let op 2.  Als u niet of niet tijdig aangifte doet, dan kunt u een verzuimboete krijgen van € 385. Deze boete kan oplopen tot € 5.514 als u vaker verzuimt.

Inkomensafhankelijke regelingen. Heeft u recht op inkomensafhankelijke regelingen, zoals toeslagen en bedraagt uw vermogen op 1 januari meer dan € 33.748 (met fiscale partner € 67.496), dan bent u altijd verplicht om aangifte te doen. Let op.  Dus ook als geen aangiftebrief heeft ontvangen en ook als het te betalen bedrag € 51 of minder is of het te ontvangen belastingbedrag € 16 (teruggaafgrens 2023) of minder is.

En als u geld terug moet krijgen?

Heeft u geen aangiftebrief ontvangen en heeft u aftrekposten, zoals ziektekosten, alimentatie of giften, dan kan het zijn dat u belasting terug kunt krijgen. Ook hier geldt dat u dit zelf moet controleren door de aangifte in te vullen op Mijn Belastingdienst. Bedraagt de uitkomst meer dan € 16, dan kunt u de aangifte verzenden. Tip 1.  U kunt tot vijf jaar na afloop van een jaar aangifte doen en op die manier belasting terugvragen. Zo kunt u in 2024 nog aangifte doen over het jaar 2019. Tip 2.  Heeft u een fiscale partner (meer dan zes maanden) die geboren is voor 1963 en die in 2023 geen of weinig inkomen had en bent u zelf in 2023 genoeg belasting verschuldigd, dan kan uw partner recht hebben op de uitbetaling algemene heffingskorting (2023: maximaal € 3.070). Om deze uitbetaald te krijgen, dient uw fiscale partner zelf aangifte inkomstenbelasting 2023 te doen.

Vanaf welke leeftijd?

Voor het doen van de aangifte IB bestaat geen leeftijdgrens. Er kan aangifte gedaan worden zodra er inkomsten zijn. Zo kunnen bijv. uw kinderen al vanaf hun 15 jaar inkomsten hebben omdat ze een bijbaantje hebben, stage lopen of vakantiewerk doen. Aangifte doen is dan niet verplicht, maar het kan wel lonen om toch aangifte te doen. Zo is vaak het bedrag aan heffingskortingen waar ze recht op hebben, groter dan het bedrag dat aan belasting is betaald.

Voor het doen van de aangifte IB bestaat geen leeftijdgrens. Zo kunnen bijv. uw kinderen al vanaf hun 15 jaar inkomsten hebben omdat ze een bijbaantje hebben, stage lopen of vakantiewerk doen. Aangifte doen is dan niet verplicht, maar het kan wel lonen om toch aangifte te doen door terug te ontvangen loonheffingskortingen.

Wilhelminalaan 1, 1441 EK Purmerend
Tel: 0299-767002 / E-mail: info@partnersinadministraties.nl