“…Doet u waar u goed in bent en laat de rest aan ons over…”

Bijverdiensten studenten onbeperkt

Hoe was het ook alweer vanaf 1 januari 2024?Mbo-studenten die een studiefinanciering ontvangen, mogen vanaf 1 januari 2024 onbeperkt bijverdienen.Tip. De bijverdiengrens is namelijk ook voor mbo-studenten per 1 januari 2024 volledig afgeschaft. Voor studenten van het hoger onderwijs was de bijverdiengrens al sinds 2020 afgeschaft.

Voorheen wel grens, ook bij stage.De bijverdiengrens gold voor alle inkomsten van een mbo-student die studiefinanciering ontving, ongeacht of de bijverdienste uit een bijbaan of stage kwam. Deze bijverdiengrens bedroeg circa € 16.000 per kalenderjaar. Als de bijverdiensten meer bedroegen dan de bijverdiengrens, dan had dat tot gevolg dat de student zijn studiefinanciering moest stopzetten of dat hij aan het einde van het jaar een bedrag moest terugbetalen.

Geen controle meer voorgaande jaren.Naast de afschaffing van de bijverdiengrens per 1 januari 2024 worden ook de bijverdiensten van mbo-studenten over de jaren 2022 en 2023 niet meer gecontroleerd door DUO. Dit betekent dat de bijverdiensten van mbo-studenten in 2022 en 2023 dus geen gevolgen meer hebben voor de studiefinanciering. Voor 2020 en 2021 gold de bijverdiengrens niet vanwege de coronacrisis.Tip. U hoeft mbo-studenten dus niet meer te wijzen op de bijverdiengrens.Let op. Een aandachtspunt is wel dat hogere inkomsten gevolgen kunnen hebben voor de huur- en of zorgtoeslag.

Kinderbijslag?Scholieren die kinderbijslag krijgen, mogen reeds sinds 1 januari 2020 onbeperkt bijverdienen.

Loonadministratie en loonheffingen.U kunt scholieren en studenten wel wijzen op de studenten- en scholierenregeling. Door gebruik te maken van deze regeling kan de student of scholier meer nettoloon overhouden. Als werkgever mag u bij de studenten- en scholierenregeling in de loonaangifte namelijk de kwartaaltabel toepassen in plaats van de tijdvaktabel. Hierdoor hoeft u dan geen of minder loonheffing in te houden. De student of scholier kan hiervoor gebruikmaken van het formulier Model Opgaaf gegevens voor de loonheffingen (studenten- en scholierenregeling).Let op. Dit formulier moet u bij uw loonadministratie bewaren.

Voor de studiefinanciering en voor de kinderbijslag hoeft u studenten niet meer te wijzen op de grens voor bijverdiensten.

Wilhelminalaan 1, 1441 EK Purmerend
Tel: 0299-767002 / E-mail: info@partnersinadministraties.nl