“…Doet u waar u goed in bent en laat de rest aan ons over…”

Is verlies uit het minen van bitcoin fiscaal aftrekbaar?

Cryptocurrency niet meer weg te denken. Vanwege het hoge risico is zeker niet iedereen bereid erin te investeren. Toch gebeurt het nog steeds en dus is de vraag gerechtvaardigd of u een eventueel verlies dat u leidt als u dergelijke currency gaat minen, aftrekbaar is? De rechter sprak zich hierover uit(ECLI:NL:RBGEL:2024:1640).

Bitcoins minen?

Het minen van bitcoins komt er vereenvoudigd in het kort op neer dat u met behulp van rekenkundig krachtige computers en de nodige software complexe puzzels oplost waarvoor u een beloning ontvangt. Minen vereist een behoorlijke investering en kost ook de nodige energie. Of minen voordeel oplevert, is met name afhankelijk van de koers van de bitcoin, die erg varieert. Het afgelopen jaar varieerde deze bijv. tussen de € 27.000 en € 67.000.

Verlies aftrekbaar?In de genoemde zaak had belanghebbende voor ruim € 140.000 geïnvesteerd in computers om bitcoins te kunnen minen. Ook was hij voor het onderhoud van de computers een servicecontract aangegaan met een bedrijf. Helaas bleek er sprake te zijn van oplichting en werden de beloofde computers nooit in een zogenaamde ‘miningfarm’ geplaatst. Wel werd er enige tijd rendement uitgekeerd, maar achteraf bleek dat dit gefinancierd werd met de inleg van nieuwe investeerders.

Wanneer inkomen box 1?De rechtbank overwoog dat voor inkomsten in box 1 om te beginnen vereist is dat er een bron van inkomen is. Dit betekent dat er wordt deelgenomen aan het economisch verkeer en dat er voordeel beoogd en te verwachten moet zijn. Uit de feiten en de hoge koers van de bitcoin bleek dat dit inderdaad het geval was en dat zelfs de inspecteur deze mening was toegedaan. Volgens de inspecteur was er echter geen sprake van winst uit onderneming, noch van resultaat uit overige werkzaamheden, omdat er geen arbeid was verricht. De rechter was het hier echter niet mee eens. Er was weliswaar geen sprake van een organisatie van kapitaal en arbeid, maar er was wel een geringe hoeveelheid arbeid geleverd. Derhalve was er sprake van resultaat uit werkzaamheid en was het verlies dus aftrekbaar.

Negatieve MKB-winstvrijstelling.Dat de rechtbank concludeerde dat er verlies uit overige werkzaamheden was gerealiseerd, betekende dat dit verlies nog hoger uitviel dan belastingplichtige had becijferd. Immers met de negatieve MKB-winstvrijstelling, waardoor het verlies juist geringer was, hoefde geen rekening te worden gehouden.

Wat kunt u hiermee?

Voor iedere ondernemer geldt dat er objectief gezien een voordeel te verwachten moet zijn. Alleen zal bij starters vaker twijfel zijn dan bij bedrijven die al jaren bestaan, tenzij ze opeens wat anders gaan doen. Als u als starter dus korte of langere tijd geen winst realiseert, is de fiscus al snel geneigd te concluderen dat er geen voordeelsverwachting is en dat een verlies dus niet aftrekbaar is. Een andere mogelijkheid is dat men voorstelt dat men pas later beslist of er een onderneming is of niet en u dan de kosten uit de vijf voorafgaande jaren alsnog in aftrek laat brengen.Let op. Houd voor ogen dat het in beide gevallen van belang is dat u uw voordeelsverwachting zo goed mogelijk onderbouwt. In dit geval was dit door de hoge koers van de bitcoin kennelijk duidelijk en was winst niet gerealiseerd omdat er sprake was van oplichting. Dit was echter geen reden om te kunnen stellen dat er naar verwachting geen winst gemaakt zou worden en dus werd de fiscus in het ongelijk gesteld.

Als de fiscus de aftrek van uw verlies als starter betwijfelt, is het vooral van belang dat u aantoont dat er een voordeelsverwachting bestond. U bent vrij in de manier waarop u dit probeert aan te tonen, maar zorg ervoor dat u dit goed onderbouwt.

Wilhelminalaan 1, 1441 EK Purmerend
Tel: 0299-767002 / E-mail: info@partnersinadministraties.nl