“…Doet u waar u goed in bent en laat de rest aan ons over…”

Betaalt de fiscus mee aan uw bril?

Goede (zonne)bril is niet goedkoop. Vooral als deze speciaal geslepen glazen heeft, bijvoorbeeld om zowel dichtbij als veraf goed te kunnen zien. Betaalt de fiscus hieraan mee of draait u helemaal zelf voor de kosten op? En wat als u een bril van uw werknemers vergoed, verstrekt of ter beschikking stelt?

Op de werkplek

Aan de werknemer. Als u uw werknemer een bril verstrekt of ter beschikking stelt, die hij alleen gebruikt op de werkplek, is deze onbelast. De bril mag dan niet mee naar huis genomen worden. Gebeurt dit toch, dan is de bril belast. Dit is alleen anders als de bril voor 90% of meer zakelijk gebruikt wordt. Houd er rekening mee dat dit moeilijk valt aan te tonen. Is de bril belast, dan kunt u ervoor kiezen op de bril de werkkostenregeling toe te passen. Blijft u met alle vergoedingen en verstrekkingen binnen de vrije ruimte van 1,2% van de fiscale loonsom, dan is de bril onbelast. Schiet u over de grens heen, dan betaalt u als werkgever 80% eindheffing. Dit geldt ook als u brillen vergoedt.

Als arbovoorziening? Een bril is ook onbelast als u deze vergoedt, verstrekt of ter beschikking stelt op grond van uw verplichtingen volgens de Arbowet. Denk aan een veiligheidsbril met geslepen glazen voor een laborant, een beeldschermbril voor degene die met de pc werkt of aan een zonnebril voor een chauffeur of piloot. De bril komt dan ook niet ten laste van de vrije ruimte van 1,2% van de werkkostenregeling. Is er voor de bril geen verplichting volgens de Arbowet, dan is de bril of zonnebril belast en kunt u deze voor de werknemer onbelast houden door deze onder te brengen in de werkkostenregeling. Ook nu betaalt u als werkgever 80% eindheffing als u over de grens van 1,2% van de vrije ruimte heen schiet.

Aftrekbaarheid. De kosten van aan uw personeel verstrekte brillen en zonnebrillen zijn voor u aftrekbaar als loonkosten, los van de vraag of en hoe deze bij de werknemer belast zijn.

Aftrek eigen bril als ondernemer

Niet altijd helder. Het is onzeker of de kosten van de bril of zonnebril voor uzelf aftrekbaar zijn van de winst. Oude rechtspraak van zo’n 20 jaar geleden bestempelde deze uitgaven al als te persoonlijk en leidde destijds voor een werknemer niet tot aftrek. Er is nog geen vergelijkbare rechtspraak met betrekking tot ondernemers. Het is goed verdedigbaar om thans aftrek wel te claimen, als de bril voor het uitoefenen van uw beroep of vak onmisbaar is.

Bril volgens Arbowet? Dat geldt echter niet als een bril volgens de Arbowet voor uw werknemer onbelast is. Er valt dan op grond van het gelijkheidsbeginsel veel voor te zeggen dat de kosten aftrekbaar zijn van de winst.

Geen aftrek als zorgkosten

Het is van belang de kosten van een bril zo mogelijk ten laste van de winst te brengen, omdat een bril tegenwoordig niet meer aftrekbaar is als zorgkosten, net zo min als contactlenzen of het laseren van de ogen. Kunt u de kosten dus niet ten laste van de winst brengen, dan komen ze volledig voor eigen rekening. Het deel dat uw zorgverzekering eventueel vergoedt voor een bril, kunt u uiteraard niet nog eens fiscaal aftrekken.

Brillen en zonnebrillen die u aan uw personeel verstrekt, zijn onbelast als ze op de werkplek blijven, vrijwel volledig zakelijk gebruikt worden of als u ze op grond van de Arbowet verstrekt. Er valt veel voor te zeggen om in deze gevallen ook uw eigen bril ten laste van de winst te brengen, rechtspraak daarover is er nog niet. bron:indicator

Wilhelminalaan 1, 1441 EK Purmerend
Tel: 0299-767002 / E-mail: info@partnersinadministraties.nl