“…Doet u waar u goed in bent en laat de rest aan ons over…”

Even vorderingen op een rijtje gezet, en … actie

Debiteuren. Zoals u weet zijn debiteuren klanten waarvan u nog geld tegoed heeft. Als deze te laat betalen, kan dat vervelende gevolgen met zich meebrengen, zoals onnodige rentekosten en in het ergste geval een tekort aan cashflow, waardoor u uw rekeningen niet meer kunt betalen.

Betere kredietwaardigheid? Als u uw debiteurenbeheer in uw onderneming goed op orde heeft, maakt u een betrouwbare indruk op de bank. In het geval dat u een krediet nodig heeft, kijkt de bank ook naar uw zekerheden, waaronder uw debiteuren. Let op. Een hoge debiteurenstand waarvan de vervaldatums overschreden zijn, kan betekenen dat u uw zaakjes niet op orde heeft.

Wat is goed debiteurenbeheer?

Goed debiteurenbeheer begint bij het tijdig versturen van facturen. Hoe eerder u die verstuurt, hoe eerder u betaald krijgt. Althans dat hoopt u. Als u een betalingstermijn van 30 dagen hanteert, gaat u niet pas na 60 dagen kijken of het bedrag betaald is. Dus controle hierop is een must.

Einde boekjaar. Met name tegen het einde van het jaar is het opletten geblazen. De dure maand heeft zijn intrede gedaan en ook bedrijven zitten krap in de centjes vanwege eindejaarsuitkeringen, kerstgratificaties, e.d. Tijd om de debiteurenlijst eens door te nemen.

Betalingstermijn vervallen? Is de betalingstermijn verstreken? Neem dan telefonisch contact op met uw klant. U krijgt dan meteen te horen waarom de factuur nog niet betaald is. Als men heeft toegezegd dat het geld onderweg is en het staat na één week nog niet op uw rekening, dan kunt u verdere maatregelen nemen. Tip. Door ‘last minute’ nog een betalingskorting aan te bieden, stimuleert u late betalers om eerder te betalen. Tip. Wij adviseren u om wanbetalers altijd een aanmaning te sturen. Goede redenen daarvoor zijn:

  • zo hanteert u een standaardprocedure die u kunt toepassen op ál uw klanten, ongeacht de vraag of uw klant een particulier of een onderneming is. Zo zit u altijd goed;
  • een aanmaning kan de klant net het extra nodige zetje geven de vordering te betalen;
  • u zorgt ervoor dat vaststaat dat uw debiteur juridisch gezien in verzuim is. Dat is niet alleen belangrijk voor de incassokosten, maar ook als u later eventueel nog naar de rechter moet;
  • met een aanmaning voorkomt u verjaring.

Wanneer kunt u gaan afwaarderen?

Vermoeden bestaat. Als het vermoeden bestaat dat uw klant niet of slechts gedeeltelijk kan of wil betalen, dan mag u die vordering afwaarderen.

Afwaarderen wanneer interessant? Dit kan interessant zijn wanneer uw onderneming een hoge winst heeft behaald in het desbetreffende boekjaar en u in de volgende jaren denkt een veel lagere winst te behalen of zelfs een verlies.

Dubieuze debiteuren. Door een voorziening te treffen voor dubieuze debiteuren verplaatst u als het ware het tijdstip waarop u het verlies neemt. Let op. De hoogte van de voorziening moet berusten op ervaringscijfers met betrekking tot de oninbaarheid van vorderingen. U moet dit kunnen onderbouwen!

Uw volgende stap

Is de betalingstermijn verstreken? Neem dan telefonisch contact op met uw klant. Een hoge debiteurenstand aan het einde van het jaar moet u zien te vermijden. Door ‘last minute’ nog een betalingskorting aan te bieden, stimuleert u late betalers om eerder te betalen. Stuur wanbetalers nog een aanmaning. bron:indicator


Wilhelminalaan 1, 1441 EK Purmerend
Tel: 0299-767002 / E-mail: info@partnersinadministraties.nl