“…Doet u waar u goed in bent en laat de rest aan ons over…”
Lagere energierekening. De energiekosten zijn voor veel ondernemers een behoorlijke kostenpost. De gedachte aan zonnepanelen komt dan al snel op. Let op. Helaas behoren de landelijke subsidieregelingen voor de aanschaf van zonnepanalen inmiddels tot het verleden. Er zijn nog wel lokale initiatieven die vaak de vorm hebben van een financiering tegen gunstige voorwaarden. Tip. Ga op http://www.energiesubsidiewijzer.nl na wat er in uw gemeente op dit gebied nog mogelijk is.
Alternatieven. Misschien moet u echter een alternatief waarvoor nog wel subsidie mogelijk is, overwegen. Denk aan een zonneboiler, warmtepomp, pelletkachel of biomassaketel. Tip. U kunt dan wellicht gebruikmaken van de regeling Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) die geldt voor particulieren, woningcorporaties én ondernemers in aangewezen sectoren.
Bedrijfsmiddel. Zonnepanelen worden als afzonderlijke bedrijfsmiddelen gezien waarop u gewoon kunt afschrijven.
Investeringsaftrek. U kunt voor zonnepanelen Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) krijgen (maximaal 28%). Daarnaast krijgt u ook Energie-investeringsaftrek (EIA). Deze bedraagt in 2016 maar liefst 58%.
Btw. Als u zonnepanelen wilt plaatsen op uw bedrijfspand, is het allemaal niet zo ingewikkeld: als u btw-ondernemer bent, is de btw op uw investering inclusief het installatiewerk gewoon als voorbelasting aftrekbaar.
Investeringsaftrek. Voor uw investering in zonnepanelen en het bijbehorende installatiewerk kunt u naast de reguliere afschrijving aanspraak maken op KIA en EIA.
Huurpand. Zit u in een gehuurd bedrijfspand, vraag dan, om discussies te vermijden, toestemming aan de eigenaar en maak duidelijke afspraken over de waarde van de zonnepanelen bij het einde van de huur.
Privé of zakelijk? Als uw bedrijf naast uw woning is gevestigd of als u een woon-/werkpand heeft, dan kan het zijn dat het dak van uw woning de handigste plaats is om uw zonnepanelen te plaatsen. Om te beginnen moet u dan kiezen of u de aanschaf van zonnepanelen als een privéaangelegenheid wilt zien of als een bedrijfsmatige.
Privé. Als u ervoor kiest om de zonnepanelen privé aan te schaffen, dan wordt u voor deze activiteit voor de btw als ondernemer aangemerkt. Dan geldt er een speciale regeling voor wat betreft de aftrek van voorbelasting en voor de btw over de energie die u teruglevert aan het net. Let op. Investeringsaftrek krijgt u dan uiteraard niet.
Zakelijk. Zoals gezegd, kunt u er ook voor kiezen om de zonnepanelen zakelijk aan te schaffen. Ook dan geldt dat de btw op de aanschaf en de installatie van de zonnepanelen voor u gewoon aftrekbaar is. Daarnaast kunt u ook in dat geval gewoon KIA en EIA claimen.
Tip. Het zakelijk aanschaffen van de zonnepanelen zal vanwege de EIA vaak de voordeligste keuze zijn. Ook administratief is dit veel simpeler.