“…Doet u waar u goed in bent en laat de rest aan ons over…”

Langer dan vijf jaar winst uit onderneming, toch startersaftrek

Ondernemersaftrek

Zelfstandigenaftrek. Als u ten minste 1.225 uur aan uw onderneming besteedt, heeft u recht op de zelfstandigenaftrek. Dit is een aftrekpost op uw belastbare winst uit onderneming. In 2022 bedraagt deze aftrek nog € 6.310, met dien verstande dat het maximale belastingtarief waartegen dit bedrag in aftrek mag worden gebracht, 40% is.

Startersaftrek. De zelfstandigenaftrek wordt verhoogd met een startersaftrek van € 2.123 (2022) als u in een of meer van de vijf voorgaande jaren geen ondernemer was. Daarbij geldt tevens de eis dat u gedurende deze vijf jaar maximaal twee keer gebruik heeft gemaakt van de zelfstandigenaftrek.

Wat speelde er onlangs bij de rechter?

Na zes jaar zelfstandigen- en startersaftrek. Een ondernemer gaf zeven jaar lang (2011 tot en met 2017) zijn inkomsten in zijn aangifte inkomstenbelasting aan als winst uit onderneming. Tot en met 2016 claimde hij geen zelfstandigenaftrek, omdat hij van mening was niet aan het urencriterium te voldoen. In 2017 voerde hij de zelfstandigenaftrek wel op in zijn belastingaangifte en claimde hij tevens de startersaftrek. De inspecteur was het er niet mee eens en corrigeerde zowel de zelfstandigen- als de startersaftrek.

Urencriterium gehaald, zelfstandigenaftrek.  Nadat de ondernemer bezwaar had aangetekend tegen deze correcties, werd de zelfstandigenaftrek alsnog verleend, omdat hij kon aantonen dat er door hem wel aan het urencriterium was voldaan.

Geen startersaftrek. De startersaftrek bleef hem evenwel ontzegd, waarop de ondernemer naar de rechter stapte (ECLI:NL:RBZWB:2022:12) .

Fiscaal ondernemerschap? Voor de rechter stelde de Belastingdienst dat de belastingplichtige in alle vijf voorgaande jaren ondernemer was. De bewijslast of deze belastingplichtige in een of meer van de vijf voorafgaande jaren geen ondernemer was, rust op de belastingplichtige. Deze had toch immers in zijn aangifte inkomstenbelasting altijd het standpunt ingenomen dat hij ondernemer was en daarbij zelfs gebruik had gemaakt van de MKB-winstvrijstelling. De belastingplichtige voldeed dus niet aan de voorwaarde dat in minstens een van de vijf voorgaande jaren er geen sprake was van fiscaal ondernemerschap, waardoor nu de startersaftrek zou kunnen worden toegepast.

Belastingaangifte niet doorslaggevend

Geen sprake van een onderneming. De rechter ziet het anders en geeft aan dat de wijze waarop deze belastingplichtige zijn aangifte inkomstenbelasting heeft ingevuld en heeft aangegeven ondernemer te zijn, niet leidend is. Er moet wel degelijk gekeken worden of de belastingplichtige gedurende al deze jaren al dan niet terecht als ondernemer in de zin van de wet kon worden aangemerkt en dat was, aldus de rechter, niet het geval nu:

  • er in voorgaande jaren niet aan het urencriterium werd voldaan;
  • gedurende deze jaren ook de jaarwinsten minimaal waren; en
  • er voorts geen zichtbare groei van de onderneming was.

Ook startersaftrek. Het was dus aannemelijk dat in zeker vijf voorafgaande jaren er fiscaal geen sprake was van het voeren van een onderneming en dus geen fiscaal ondernemerschap. De startersaftrek over 2017 werd dus alsnog toegekend.

Voor de startersaftrek geldt dat de ondernemer fiscaal geen ondernemer was in de voorafgaande vijf kalenderjaren. Daarbij is het volgens de rechter niet van belang hoe een en ander in de aangifte is opgenomen. Speelt dit ook bij u, controleer dan of het voordelig is om alsnog startersaftrek te claimen, ook al gaf u jaarlijks aan ondernemer te zijn. bron indicator

Wilhelminalaan 1, 1441 EK Purmerend
Tel: 0299-767002 / E-mail: info@partnersinadministraties.nl