“…Doet u waar u goed in bent en laat de rest aan ons over…”
Hoe zat dat alweer bij uzelf? Indien u voor uw zakelijk telefoonverkeer de keuze heeft tussen een vaste en een mobiele aansluiting, maakt dit voor de aftrekbaarheid van de kosten niet veel uit.
En als u vanuit uw woning werkt? Als u echter vanuit uw privéwoning werkt, ligt het wat anders. De kosten van het vaste telefoonabonnement zijn dan niet aftrekbaar. Tip. De kosten voor zakelijke gesprekken zijn uiteraard wel aftrekbaar. Als u vanuit een aparte ruimte in uw huis werkt waar (ook) een telefoonaansluiting is, dan zijn de kosten weer wel aftrekbaar. Cruciaal voor het antwoord op de vraag of abonnementskosten aftrekbaar zijn, is dus de plaats waar de vaste telefoonaansluiting zit.
Kwestie van rekenen. De vraag of de kosten van een vast abonnement aftrekbaar zijn, kan dus mede bepalend zijn voor de vraag hoe u uw (mobiele en vaste) telefoonverkeer het beste kunt regelen. Zijn de kosten voor een ‘vast’ abonnement niet aftrekbaar, dan is een goedkoop abonnement met hogere gesprekskosten waarschijnlijk gunstiger dan een duur abonnement met lage variabele kosten. Tip. Bereken aan de hand van uw oude rekeningen waar voor u het omslagpunt ligt.
Mobiele telefoon voor uzelf. Als u eenmaal weet wat voor u het gunstigste uitpakt qua ‘vaste’ telefoon, is het ook eenvoudig kiezen hoe u omgaat met uw mobiele telefoon. Als u uw mobieltje voor meer dan 10% zakelijk gebruikt, zijn alle kosten minus een privécorrectie aftrekbaar.
Mobiele telefoon voor uw personeel. Als ondernemer ontkomt u er vaak niet aan om werknemers die niet op kantoor zitten of die buiten kantooruren bereikbaar moeten zijn, een ‘mobieltje van de zaak’ te geven.
Tip 1. Onder de werkkostenregeling geldt een speciale vrijstelling als u van mening bent dat een mobiele telefoon noodzakelijk is voor uw werknemer, mag u deze belastingvrij vergoeden of verstrekken.
Tip 2. Deze mobieltjes komen dan niet ten laste van uw vrije ruimte.