“…Doet u waar u goed in bent en laat de rest aan ons over…”

Met de auto van de zaak op vakantie, bonnetjes bewaren!

Met de auto van de zaak op vakantie

De vakantie staat weer (bijna) voor de deur. Rijdt u als ondernemer een auto van de zaak en gaat u met deze auto op vakantie, denk er dan aan dat de hiermee gepaard gaande kosten toch zakelijk zijn en dus aftrekbaar. Wat moet u weten en waar moet u aan denken?

Brandstof, tolkosten, reparaties … Tijdens uw reis zult u ongetwijfeld een aantal keer moeten tanken en in het geval van pech mogelijk ook een garage moeten bezoeken. Hierbij is het belangrijk om te weten dat dergelijke kosten, aangezien het gaat om een zakelijke auto, zakelijk zijn en dus aftrekbaar. Tip.  Dit geldt zelfs als u deze kosten maakt tijdens uw vakantie. U betaalt immers al belasting via de bijtelling voor uw privégebruik (bij meer dan 500 kilometer privé). Alle autokosten die u onderweg maakt, zijn in principe dus aftrekbaar, inclusief de autokosten die u in het buitenland maakt. Om de autokosten in aftrek te kunnen nemen, moet u de gemaakte autokosten natuurlijk wel aan kunnen tonen. Het is dus zaak dat u alle bonnen/facturen van de autokosten bewaart, zoals bonnetjes van de tol, brandstofbonnen, facturen van reparaties, e.d.

Hogere bijtelling? Houd wel rekening met het feit dat de bijtelling voor uw privégebruik in beginsel het wettelijk vastgestelde percentage is, maar dat de inspecteur hiervan mag afwijken bij excessief privégebruik. Hij zal dit dan wel aannemelijk moeten maken. Er is sprake van excessief privégebruik als de werkelijke waarde van het privégebruik duidelijk meer is dan de bijtelling op basis van het algemene bijtellingspercentage.

Privéschade niet zakelijk. Schade aan de zakelijke auto tijdens een privérit (dus ook tijdens uw vakantie) is vaak niet aftrekbaar. Dat geldt bijv. wanneer de zakenauto van een ondernemer tijdens de vakantie gestolen wordt. Dit geldt overigens niet voor de reparatiekosten tijdens een privérit. De kosten daarvoor zijn gewoon aftrekbaar, omdat de slijtage over een langere periode (dus ook bij zakelijk gebruik) zal zijn ontstaan. Deze kosten horen dus bij de onderhoudskosten van de zakelijke auto.

Wat met de btw?

U kunt de btw op de kosten van uw zakenauto alleen aftrekken als en voor zover u btw-belaste prestaties verricht. Dit geldt ook voor de btw op de kosten van uw zakenauto tijdens de vakantie. Natuurlijk moet u de facturen en of bonnetjes wel bewaren. Aan het einde van het jaar moet u een percentage van de cataloguswaarde van uw auto als privéonttrekking voor de btw in aanmerking nemen: 2,7% voor auto’s tot vijf jaar oud en daarna 1,5%. Voor zover u meer aan btw heeft betaald, is dit meerdere dus wel aftrekbaar.

Buitenlandse btw. Als u in een ander EU-land btw (minimaal € 50 per jaar) heeft betaald, dan kunt u via de Nederlandse Belastingdienst deze btw onder bepaalde voorwaarden terugvragen. Een van de voorwaarden is dat uw verzoek binnen moet zijn voor 1 oktober van het jaar dat volgt op het jaar waarover u btw terugvraagt, dus het verzoek voor de btw-teruggaaf 2023 moet voor 1 oktober 2024 binnen zijn. Als u btw terug wilt vragen, kan dat digitaal via de website https://eubtw.belastingdienst.nl/netp Voordat u hiertoe over kunt gaan, dient u over inloggegevens te beschikken. Bij het terugvragen moet u de betaalde btw per land specificeren. Soms moet u de factuur/bon meesturen, wat weer betekent dat u deze moet inscannen.

Autokosten tijdens uw vakantie zijn zakelijk, omdat het de auto van de zaak betreft. Bewaar alle bonnetjes, zoals van de tol, brandstof, reparaties, parkeren, etc. De kosten en de betaalde btw daarover kunt u aftrekken c.q. terugvragen. Het teruggaafverzoek voor buitenlandse btw 2023 moet voor 1 oktober 2024 binnen zijn bij de Belastingdienst.

Wilhelminalaan 1, 1441 EK Purmerend
Tel: 0299-767002 / E-mail: info@partnersinadministraties.nl