“…Doet u waar u goed in bent en laat de rest aan ons over…”
Wat is het ‘urencriterium’? Om aanspraak te maken op ondernemersaftrekposten, zoals de zelfstandigenaftrek, moet u ondernemer zijn en voldoen aan het urencriterium. Dit doet u als:
Loondienst. Bent u naast ondernemer ook nog in loondienst? Dan zult u extra aandacht moeten besteden aan het urencriterium. De uren die u werkzaam bent in loondienst, zijn in beginsel geen uren die meetellen voor het urencriterium. Er bestaat immers een gezagsverhouding tussen u en uw werkgever en dit staat haaks op de zelfstandigheid van u als ondernemer. Daarnaast dient u meer uren (minimaal 1.225 uur) aan uw onderneming te besteden dan aan de loondienstwerkzaamheden.
U bent al zes jaar zelfstandig ondernemer en u heeft een ICT-adviesbureau. Daarnaast bent u voor 28 uur per week werkzaam in loondienst als docent Engels bij een hogeschool. Uitgaande van 45 werkweken per jaar, werkt u dus 45 x 28 uur = 1.260 uur in loondienst. Om voor de ondernemersaftrek in aanmerking te komen moet u dus meer dan 1.260 uur besteden aan uw onderneming.
Looninkomsten mogen wel als winst uit onderneming beschouwd worden als:
U bent al zes jaar zelfstandig ondernemer en u heeft een ICT-adviesbureau. Daarnaast bent u voor 18 uur per week werkzaam in loondienst bij een hogeschool waar u ICT-workshops verzorgt. Dit mag u geheel naar eigen inzicht doen. Uw werkgever heeft u aangetrokken om uw specifieke kennis en ervaring. Uitgaande van 45 werkweken per jaar werkt u dus 45 x 18 uur = 810 uur in loondienst. In uw eigen onderneming bent u 20 uur per week werkzaam wat neerkomt op 45 x 20 uur = 900 uur.
Mag u nu de loondiensturen meetellen als ondernemingsuren? Er is sprake van een nauwe samenhang van werkzaamheden. Ook is de tijd die u in loondienst (810 uur) werkt ondergeschikt aan de tijd die u in uw eigen onderneming werkzaam (900 uur) bent. In dit geval mag u dus de loondiensturen meerekenen als ondernemingsuren.
Let op. Het grootste gedeelte van de bewijslast ligt bij u. Zorg voor documentatie over de inhoud van uw werk in loondienst. Zo blijft er geen ruimte over voor speculaties!
Tip. Zorg dat uw urenadministratie perfect op orde is zodat u eventuele twijfel bij de Belastingdienst kunt wegnemen.