“…Doet u waar u goed in bent en laat de rest aan ons over…”

Opgelet bij kosten boetes en dwangsommen: aftrekbaar?

Aftrekbaar van de winst. Kosten van boetes en van dwangsommen zijn niet aftrekbaar van de winst. Dat geldt ook voor de ermee samenhangende kosten. Onlangs heeft de Belastingdienst een standpunt gepubliceerd waarmee verduidelijkt wordt vanaf welk moment deze kosten niet aftrekbaar zijn en hoe het zit met de kosten die u maakt als u zelf juristen of een juridische afdeling in huis heeft (KG:213:2024:5) .

Boetes en bijkomende kosten

Milieuboete, verkeersboete, etc. Bij kosten van boetes kan iedereen zich wel een voorstelling maken. Denk bijv. aan een boete voor een rood licht of voor te snel rijden die je als automobilist in een flits te pakken kunt hebben. Zoals gezegd, geldt dat ook voor de ermee samenhangende kosten. Krijgt uw bedrijf bijv. een forse milieuboete, dan laat u zich wellicht adviseren door een advocaat. Ook deze kosten zijn dan niet aftrekbaar.

Dwangsom. Ook kosten in verband met een dwangsom zijn niet aftrekbaar van de winst. Ook nu geldt dit voor de ermee samenhangende kosten, zoals die van een advocaat die u hierbij terzijde staat. Een dwangsom wordt meestal opgelegd om ongewenst gedrag te voorkomen of tegen te gaan. Denk bijv. aan de situatie dat uw bedrijf te veel lawaai maakt. Het kan dan gebeuren dat u een dwangsom krijgt opgelegd met de mededeling dat u een bepaald bedrag moet betalen als u er niet direct of op korte termijn voor zorgt dat het geluid beneden een bepaald niveau wordt teruggebracht.

Tijdstip van oplegging bepalend. In het gepubliceerde standpunt wordt verduidelijkt dat het tijdstip van opleggen van de boete of verbeurd verklaren van de dwangsom, bepalend is. Kosten die gemaakt zijn voordat dit tijdstip is ingegaan, zijn gewoon aftrekbaar. De niet-aftrekbare kosten moeten dus betrekking hebben op een boete die al is opgelegd of een dwangsom die al verbeurd is verklaard. Dit is dus het tijdstip waarop beslist is dat u zich niet aan de voorschriften gehouden heeft en dat u de dwangsom dus moet betalen. Pas vanaf dat moment zijn alle kosten die met de verbeurd verklaarde dwangsom samenhangen, inclusief de dwangsom zelf, niet aftrekbaar.

Eigen juridische dienst. Dit geldt ook voor wat betreft de kosten van een eigen jurist of juridische dienst die zich bezig heeft gehouden met een opgelegde boete of dwangsom. Daarbij is het dus om te beginnen van belang dat u onderscheid maakt in de kosten voor en na het moment van het opleggen van de boete, respectievelijk het verbeurd verklaren van de dwangsom. Daarnaast is het belangrijk dat u alleen die kosten niet in aftrek brengt die samenhangen met de opgelegde boete of verbeurd verklaarde dwangsom. Duidelijk is ook gemaakt dat het niet alleen om loonkosten gaat, maar om alle ermee samenhangende kosten. Beschikt u bijv. over een kantine waarvan ook de juridische dienst gebruikmaakt, dan zal een deel van deze kosten aan de juridische dienst moeten worden toegerekend en een deel van deze kosten weer als niet-aftrekbaar moeten worden aangemerkt, omdat ze samenhangen met de opgelegde boete of verbeurd verklaarde dwangsom.

Wat kunt u hiermee?

Het standpunt maakt duidelijk dat u gemaakte kosten die samenhangen met een opgelegde boete of verbeurd verklaarde dwangsom pas vanaf het moment van opleggen of verbeurd verklaren niet meer kunt aftrekken. Houd hier rekening mee en leg een en ander vast, zodat u het wel aftrekbare deel eenvoudig kunt aantonen.

Houd goed bij welke kosten voor boetes en dwangsommen u maakt. Alleen de kosten die u maakt nadat de boete is opgelegd c.q. de dwangsom verbeurd is verklaard, zijn niet aftrekbaar. Door dit goed bij te houden, kunt u de aftrekbeperking zelf beperken.

Wilhelminalaan 1, 1441 EK Purmerend
Tel: 0299-767002 / E-mail: info@partnersinadministraties.nl