“…Doet u waar u goed in bent en laat de rest aan ons over…”

Toch naheffing parkeerbelasting bij gratis parkeren?

Betaald parkeren is met name in de steden meer regel dan uitzondering. Helaas nemen ook de tarieven jaarlijks toe. Betaalt u echter niet, dan loopt u het risico op een naheffingsaanslag parkeerbelasting. U moet dan de verschuldigde parkeerbelasting alsnog betalen, maar ook nog een extra bedrag aan kosten. Kan dat ook als u geen parkeerbelasting verschuldigd bent?

Naheffing parkeerbelasting

Als u te weinig of helemaal niet betaalt in een zone waar wel betaald parkeren geldt, kunt u een naheffing parkeerbelasting krijgen. Dat is iets anders dan een parkeerbon. Deze u kunt krijgen als u geparkeerd staat op een plaats waar dit niet mag. Een parkeerbon krijgt u dan ook via het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB), terwijl een naheffing parkeerbelasting via de gemeente loopt. Als u een naheffing parkeerbelasting krijgt, wordt het parkeertarief van één uur nageheven. Dit is alleen anders als aannemelijk is dat u langer dan één uur heeft geparkeerd. Naast het parkeertarief worden er kosten in rekening gebracht. Deze kosten mogen in 2024 maximaal € 76,70 bedragen. De meeste gemeenten hanteren dit maximum. Van de kosten wordt de uitvoering van de handhaving betaald, zoals de salarissen van de parkeercontroleurs.

Eerste uur gratis … In sommige gemeenten probeert men het parkeren te reguleren door het hanteren van een gratis basistarief. Het parkeren voor een bepaalde periode is dan gratis en er hoeft pas betaald te worden als er langer dan deze periode geparkeerd wordt. Men dient dit te bewijzen door bij aanvang van het parkeren een parkeerkaartje uit een automaat te nemen en dit achter de voorruit te leggen. Een controleur kan dan controleren of er langer dan de gratis parkeerduur geparkeerd wordt. Onlangs kwam er een zaak voor de rechter (ECLI:NL:GHDHA:2023:781) waarbij er volgens de gemeente langer dan de gratis parkeerduur was geparkeerd. Er was dan ook een naheffingsaanslag parkeerbelasting opgelegd. De aanslag bevatte een naheffing van nihil, overeenkomstig het tarief van het eerste uur, plus een opslag voor kosten van € 61.

Geen belasting, dan ook geen kosten! Hof Den Haag was het hiermee niet eens. Volgens het hof kunnen er alleen kosten in rekening worden gebracht als er ook belasting wordt nageheven. Daarvan was hier geen sprake. Ook was in de parkeerverordening niet de verplichting opgenomen om bij aanvang van het parkeren een kaartje uit de automaat te trekken. Dat dit bleek uit de borden op het parkeerterrein, deed niet ter zake. De gemeente dient namelijk te bewijzen dat er langer dan één uur was geparkeerd. Nu de gemeente dit bewijs niet kon leveren, verviel de bevoegdheid om parkeerbelasting na te heffen en dus ook om kosten in rekening te brengen. De naheffing verdween dan ook in de prullenbak.

Wat kunt u hiermee?

De uitspraak brengt tal van gemeenten waar geldt dat op bepaalde plaatsen een beperkte tijd kosteloos kan worden geparkeerd, in een lastig parket. Als men een naheffing parkeerbelasting wil uitschrijven, zal er namelijk bewezen moeten worden dat het betreffende voertuig al langer dan de gratis periode geparkeerd stond. Er zal zonder kaartje dan dus vaker gecontroleerd moeten worden. Uiteraard is het weinig zinvol op erop te gokken dat de gemeente dit bewijs niet kan leveren, maar komt u in een soortgelijke situatie terecht, weet dan dat de bewijslast bij de gemeente ligt.

Parkeert u op een plaats waar u een bepaalde periode kosteloos kunt parkeren? Onthoud dan dat de gemeente de bewijslast heeft dat u langer geparkeerd staat dan kosteloos is toegestaan. Ook kunnen er zonder verschuldigde parkeerbelasting geen kosten worden berekend, aldus de rechter.

Wilhelminalaan 1, 1441 EK Purmerend
Tel: 0299-767002 / E-mail: info@partnersinadministraties.nl