Vanaf 1 januari 2025 gelden er nieuwe regels voor de btw-heffing op online diensten die toegang verlenen tot evenementen, zoals culturele, artistieke, sportieve, wetenschappelijke, educatieve of vermakelijkheidsactiviteiten binnen de EU. Het verschilt of de diensten worden verleend aan een ondernemer of aan een particulier uit de EU.
Diensten aan ondernemers
Als u toegang verleent aan ondernemers tot evenementen, gelden er de hiernavolgende regels.
Fysieke evenementen. Voor fysieke evenementen, zoals beurzen of tentoonstellingen, is er niets veranderd. De btw wordt geheven in het land waar het evenement daadwerkelijk plaatsvindt. Dit is een uitzondering op de hoofdregel dat btw normaal gesproken wordt geheven in het land waar de afnemende ondernemer is gevestigd.
Virtuele evenementen. Voor het toegang verlenen tot virtuele evenementen geldt vanaf 1 januari 2025 dat er btw wordt geheven in het land waar de afnemende ondernemer is gevestigd of waar zijn vaste inrichting zich bevindt. Dit is toegevoegd. De uitzondering van artikel 6d van de Wet op de omzetbelasting 1968 is aangevuld met de regel voor het bepalen van de plaats van dienst indien de aanwezigheid virtueel is.
Voorbeeld.Een ondernemer, gevestigd in Nederland, organiseert een interactief cultureel evenement via internet. Een ondernemer uit Duitsland neemt virtueel deel. Door de nieuwe wettelijke bepalingen is in dit geval de btw verschuldigd in Duitsland. De ondernemer moet zich in Duitsland registeren voor de btw, tenzij er een verleggingsregeling van toepassing is. Om gebruik te kunnen maken van de verleggingsregeling, moet de afnemende ondernemer een geldig btw-nummer hebben en mag de dienstverlener niet in het land van de afnemer gevestigd zijn.
Diensten aan niet-ondernemers
Wanneer er toegang tot evenementen wordt verleend aan niet-ondernemers, zoals particulieren, gelden erandere regels.
Fysieke evenementen. Voor fysieke evenementen, zoals beurzen of tentoonstellingen, is er niets veranderd. De btw wordt geheven in het land waar het evenement daadwerkelijk plaatsvindt. Dit blijft een uitzondering op de hoofdregel, waarbij de btw normaal gesproken wordt geheven in het land waar de dienstverlener is gevestigd.
Virtuele evenementen. Bij virtuele toegang tot evenementen wordt vanaf 1 januari 2025 de btw geheven in het land waar de niet-ondernemer gevestigd is, woont of zijn gebruikelijke verblijfplaats heeft (art. 6e lid 1 Wet OB 1968) .
Voorbeeld.Een ondernemer, gevestigd in Nederland, biedt een live culturele activiteit aan via internet. Een particulier die in Duitsland woont, neemt virtueel deel. De btw is verschuldigd in Duitsland. De Nederlandse ondernemer moet zich in Duitsland registeren voor de btw en de verschuldigde btw daar aangeven en afdragen.Tip. De ondernemer kan er ook voor kiezen om zich te registeren voor de Unieregeling. Op deze manier kan hij de btw via het éénloketsysteem in Nederland aangeven (btw-melding) en betalen, zodat hij zich niet afzonderlijk in Duitsland hoeft te registreren.
Registreren voor de Unieregeling
Registreren voor de Unieregeling kan via Mijn Belastingdienst Zakelijk. De regeling gaat in vanaf de eerste dag van het kwartaal na registratie. De regeling kan niet met terugwerkende kracht worden toegepast.