“…Doet u waar u goed in bent en laat de rest aan ons over…”

Vordering op onverdeelde nalatenschap in box 3 opgeven

Peildatum 1 januari. Voor de belastingheffing in box 3 is de hoogte van uw vermogen op 1 januari bepalend. Doet u aangifte inkomstenbelasting 2023, dan is dat dus de stand per 1 januari 2023.

Box 3-vermogen. Tot dat box 3-vermogen behoren onder andere uw spaartegoeden, uw beleggingen, een eventuele tweede woning alsmede eventuele vorderingen ter zake van bijv. door u uitgeleend geld aan derden (behalve als dit aan uw eigen BV is uitgeleend). Let op.  Ook vorderingen op een nog onverdeelde nalatenschap behoren tot het box 3-vermogen. Ook als u nog niets ontvangen heeft, moet u toch uw aandeel in de nalatenschap opgeven in uw aangifte inkomstenbelasting.

Belastingheffing in box 3

Forfaitair rendement. In box 3 vindt belastingheffing plaats over een verondersteld rendement dat u van dat vermogen geniet. Let op.  Niet het werkelijke rendement wordt belast, maar een forfaitair bepaald rendement. Alhoewel de Hoge Raad in 2021 al heeft bepaald dat er zo veel mogelijk moet worden aangesloten bij het werkelijk behaalde rendement, zal stelselwijziging vooralsnog niet eerder dan 2027 mogelijk zijn.

Overbruggingswet. Tot die tijd geldt er een overbruggingswet. Deze wet schrijft voor dat banktegoeden een forfaitair rendement kennen van 0,92%. Maar beleggingen en andere bezittingen worden geacht maar liefst 6,17% te renderen. Schulden daarentegen komen in aftrek tegen een rendement van 2,46%.

Vordering op nalatenschap

Heeft u per 1 januari nu een vordering op een onverdeelde nalatenschap, dan moet u deze in uw box 3 aangeven en wel onderverdeeld naar elk soort bezitting. Dus verdeeld over de categorie banktegoeden (die relatief laag belast worden), maar ook over de categorie beleggingen (waartoe bijv. het woonhuis van de overledene behoort) en waar belasting wordt geheven over een verondersteld rendement van maar liefst 6,17%. Let daar goed op in uw aangifte.

Executeur. De executeur van een nalatenschap is belast met de afwikkeling daarvan. Op deze persoon rust de plicht om alle erfgenamen van de benodigde informatie te voorzien. Daartoe behoort dus ook een (voorlopig) overzicht van de toestand van de nalatenschap per de peildatum van 1 januari 2023 onderverdeeld naar de diverse vermogenscategorieën.

Legatarissen. Legatarissen hebben veelal ‘slechts’ een vordering in geld op de nalatenschap. Deze vordering zal in de categorie beleggingen moeten worden opgegeven. Maar bent u als legataris gerechtigd tot een bepaald percentage van de gehele nalatenschap, dan geldt ook voor u de onderverdeling per categorie.

Bezwaar aantekenen?

Zoals bekend, is de Hoge Raad van mening dat het huidige stelsel van heffing in box 3 tot ongewenste resultaten leidt als de heffing te zeer afwijkt van het werkelijke rendement. Als tot uw vordering op de nalatenschap bijv. een aandeel in de nog niet verkochte woning van de overledene behoort, dan is het goed denkbaar dat het forfaitaire rendement van 6,17% waarover u belasting bent verschuldigd, mogelijk aan de hoge kant is. Bekijk daarom kritisch de definitieve aanslag over uw ingediende aangifte inkomstenbelasting. Maak pro forma bezwaar als er in deze aanslag box 3-heffing zit.

Vorderingen op een onverdeelde nalatenschap moet u in uw aangifte inkomstenbelasting opnemen en wel verdeeld over de verschillende vermogenscategorieën van box 3. Bent u executeur, dan bent u verplicht om de erfgenamen hierover tijdig van de nodige informatie te voorzien.

Wilhelminalaan 1, 1441 EK Purmerend
Tel: 0299-767002 / E-mail: info@partnersinadministraties.nl