“…Doet u waar u goed in bent en laat de rest aan ons over…”

Wanneer geen bijtelling voor uw bestelauto?

Bestelauto’s eens op een rijtje gezet

Stelt u aan uzelf als ondernemer of aan uw werknemers een bestelauto ter beschikking, dan moet deze worden bijgeteld voor privégebruik. Dat betekent dat u vanaf 2017 voor nieuwe bestelauto’s 22% over de cataloguswaarde van de auto moet berekenen en als loon in aanmerking moet nemen.

Geen bijtelling als … Deze hoofdregel geldt niet wanneer de auto niet privé gebruikt wordt en dit kan worden bewezen. Ook geldt de bijtelling niet als de bestelauto niet voor privédoeleinden gebruikt mag worden of niet of nauwelijks geschikt daarvoor is en dit kan worden bewezen. Maar hoe bewijst u dat een bestelauto door inrichting of aard niet geschikt is voor privégebruik? Vaak is dit een moeilijke zaak, omdat de Belastingdienst al snel vindt dat een bestelauto wel geschikt is voor privégebruik.

Beschikking van 4 mei 2017

Geeft helderheid. Het is dus handig om te weten hoe de Belastingdienst hier zelf mee omgaat. Op 4 mei 2017 is dit duidelijker geworden. Het Ministerie van Financiën heeft namelijk bekend gemaakt wanneer een auto naar aard en omvang niet geschikt wordt geacht voor privégebruik.

Uw volgende stap

U kunt de beschikking met regels bij ons opvragen.

Vier soorten bestelauto’s geen bijtelling. Op basis van deze regels mag u voor de volgende vier soorten bestelauto’s met enkele cabine de bijtelling achterwege laten:

  1. Bestelauto’s waarvan de bijrijdersstoel is verwijderd en de bevestigingspunten voor de stoel zijn weggeslepen of dichtgelast.
  2. Bestelauto’s waarvan het vloeroppervlak van de laadruimte 90% of meer bedraagt van het totale vloeroppervlak.
  3. De bestelauto die door zijn grootte niet in de parkeergarage past en voorzien is van stellingen en waarbij de bijrijdersstoel nodig is, omdat de bijrijder moet helpen met laden en lossen c.q. andere werkzaamheden verricht. Hierbij geldt: hoe groter de auto, hoe minder wordt gekeken naar de noodzaak van de bijrijdersstoel.
  4. De bestelauto is vies en stoffig of stinkt en dit vuil of deze stank zijn niet te verwijderen met wassen en stofzuigen. Dan wordt er ook naar de bijrijdersstoel gekeken als de Belastingdienst eraan twijfelt of de auto wel vies genoeg is.

Let op. De Belastingdienst kijkt hier wel heel kritisch naar. In feite moet de bestelauto dermate vies zijn (en niet zonder allerlei bijzondere schoonmaakacties schoon te maken zijn) dat gewone kleding vies wordt wanneer men er in gaat zitten.

Voldoet uw bestelauto aan de regels?

Voldoet uw bestelauto aan een van deze voornoemde criteria? Dan is bijtelling door u of door uw werknemers niet nodig.

Bij twijfel niet oversteken. Neem dan contact op met de Belastingdienst/team Auto/PGA (Postbus 4660, 8000 AK Zwolle en maak vooraf een afspraak. Zo voorkomt u extra kosten achteraf.

Dit geldt niet voor personenauto’s! De bovenstaande regels gelden alleen voor bestelauto’s.

Is uw auto een bestelauto? Of dat uw auto een bestelauto is of niet, vindt u terug in het kentekenbewijs.

Is privégebruik van de bestelauto naar uw mening niet mogelijk? Ga aan de hand van de nieuwe beschikking (die u bij ons kunt opvragen) na of de Belastingdienst hier ook zo over denkt. Twijfelt u dan nog? Neem dan alsnog contact op met de Belastingdienst. bron:indicator

Wilhelminalaan 1, 1441 EK Purmerend
Tel: 0299-767002 / E-mail: info@partnersinadministraties.nl