“…Doet u waar u goed in bent en laat de rest aan ons over…”

Hoe ga ik fiscaal om met het WIA-excedent?

Via de WIA zijn uw werknemers verplicht verzekerd voor arbeidsongeschiktheid na twee jaar. De WIA kent wel een maximum qua hoogte. Werknemers die dan te veel in gaan leveren, kunnen zich bijverzekeren. Hoe zit dat fiscaal precies?

Van WAO naar WIA. De vroegere WAO heet tegenwoordig: Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA). Hiermee is een werknemer verzekerd voor arbeidsongeschiktheid na de eerste twee jaar. De eerste twee jaar zijn voor uw eigen rekening als werkgever, of u kunt deze verzekeren.

2015. De WIA kent in 2015 een premie van 5,25% tot een maximum van € 51.976,-. Boven dit bedrag betaalt u voor uw werknemers geen premie meer. Dat betekent echter wel dat de uitkering bij arbeidsongeschiktheid ook niet meer dan 75% van het uitkeringsdagloon van op jaarbasis € 51.978,15 (2015) kan zijn. Werknemers met een salaris boven deze grens gaan er bij arbeidsongeschiktheid nog forser op achteruit dan collega’s met een salaris onder deze grens. Voor deze werknemers kan een aanvullende verzekering worden afgesloten.

<h4″>WIA-excedentverzekering

Deze aanvulling wordt ook wel de ‘WIA-excedentverzekering’ genoemd en wordt door tal van verzekeraars aangeboden. De verzekering zorgt meestal voor een aanvulling op de uitkering van 70 to 75% van het laatst verdiende loon, veelal tot een bepaald af te spreken maximum. Het kan zijn dat u als werkgever de premies voor uw rekening neemt, maar een werknemer kan dit ook zelf doen. We zetten de fiscale gevolgen van beide opties op een rij.

Aanspraak vrijgesteld. De aanspraak op een aanvulling op een WIA-uitkering is in beginsel vrijgesteld. Dit wil zeggen dat het toekomstige recht op een uitkering niet nu al belast is. De uitkering moet dan wel aan voorwaarden voldoen, waarvan een belangrijke is dat de uitkering bij arbeidsongeschiktheid in ieder geval niet hoger mag zijn dan het laatst verdiende salaris.

<h4″>Wie betaalt?

Werkgever vergoedt premie. Als u als werkgever de premie voor uw rekening neemt, is dit loon. De werknemer moet hier dus belasting over betalen. U kunt de vergoeding desgewenst onderbrengen in de vrije ruimte van 1,2% die de werkkostenregeling biedt. Dan betaalt de werknemer dus geen belasting over de door u vergoede premies.

Werknemer betaalt premie. Als de werknemer zelf zijn premies betaalt voor het WIA-excedent, brengt u deze in aftrek op het loon.

De werknemer betaalt hier dus geen belasting over en u als werkgever geen premies Zvw en SV.

Werknemer sluit zelf verzekering af. Sluit de werknemer buiten u om zelf een WIA-excedentverzekering af, dan kunt en hoeft u hiermee bij de salarisberekening geen rekening te houden. De werknemer kan de premies zelf bij de aangifte inkomstenbelasting in aftrek brengen als persoonsgebonden aftrek.

Uitkering belast. Een uitkering volgens een WIA-excedentverzekering is altijd belast. De verzekeraar houdt de verschuldigde belasting in op de uitkering.

<h4″>Ga shoppen

Als u voor uw personeel een WIA-excedentverzekering af wilt sluiten, dan is het verstandig om bij verschillende verzekeraars uw licht op te steken of hiervoor een tussenpersoon in te schakelen. Verzekeraars hanteren verschillende tarieven en voorwaarden, dus is het verstandig een en ander onderling te vergelijken.


Wilhelminalaan 1, 1441 EK Purmerend
Tel: 0299-767002 / E-mail: info@partnersinadministraties.nl