“…Doet u waar u goed in bent en laat de rest aan ons over…”
Veel zzp’ers gaan ervan uit dat je minstens drie opdrachtgevers moet hebben om als ondernemer te kunnen worden aangemerkt. Een misverstand. Hoe zit het eigenlijk precies? Is een zzp’er met één opdrachtgever wel ondernemer?
Keuze. De vraag of u werknemer of ondernemer bent is van belang omdat u als zzp’er niet wilt worden gekwalificeerd als werknemer. U bent immers zzp’er geworden om als zelfstandig ondernemer uw brood te verdienen.
Wederzijds belang. De opdrachtgever wil van zijn kant achteraf niet als werkgever worden aangemerkt, met alle gevolgen van dien. Denk aan ontslagbescherming, naheffing, enz.
Misverstand. Het is een wijdverbreid misverstand dat het aantal opdrachtgevers van doorslaggevend belang is voor de vraag of iemand ondernemer of werknemer is voor Belastingdienst en UWV.
Gezagsverhouding. Het bestaan van een gezags-verhouding is belangrijk. Hét kenmerk van een werknemer is immers dat de werkgever hem aanwijzingen kan geven en dat hij verplicht is deze aanwijzingen op te volgen. Kortom: dat de werkgever het gezag over hem uitoefent. Let op. Het moet daarbij wel gaan om een ‘algemene aanwijzingsbevoegdheid’ van de werkgever.
Aan een schilder kan worden verteld welke kleur verf hij moet gebruiken. Dan gaat het slechts om aanwijzingen die specifiek gericht zijn op de wijze waarop de opdracht moet worden uitgevoerd. Er is dan nog geen sprake van een gezagsverhouding.
Als deze schilder echter elke dag om 8.00 uur moet beginnen, hij daarbij moet inklokken en alleen met toestemming vrije dagen mag opnemen, dan gaat het om een algemene aanwijzingsbevoegdheid en is er wél sprake van een gezagsverhouding.
Een zzp’er met één opdrachtgever kan dus wel degelijk ondernemer zijn, zolang er maar geen gezagsverhouding bestaat.
Aantal telt mee. Het aantal opdrachtgevers kán een sterke aanwijzing zijn dat er geen sprake is van een gezagsverhouding, doorslaggevend is het dus niet. Zeker zo belangrijk is de vraag of de zzp’er zich presenteert als zelfstandig ondernemer (visitekaartjes, briefpapier, zakelijke bankrekening) en of hij daadwerkelijk ondernemersrisico loopt.
Een vrachtwagenchauffeur die zich door een opdrachtgever als zzp’er laat inhuren maar daarbij rijdt op de wagen van de opdrachtgever, loopt zelf geen risico voor schade aan de wagen. Een zzp’er met een eigen vrachtwagen, loopt dat ondernemersrisico wél en zal niet snel als werknemer worden aangemerkt.Tip. Als u gebruikmaakt van uw eigen bedrijfsmiddelen (gereedschap, laptop, wagen), zult u Belastingdienst en UWV sneller van uw ondernemerschap kunnen overtuigen.
Zekerheid vooraf. Om vooraf zo veel mogelijk zekerheid te hebben, is het invullen van een Verklaring arbeidsrelatie (VAR) altijd van belang. Zolang u een VAR-wuo (winst uit onderneming) of een VAR-dga (directeur-grootaandeelhouder) heeft, wordt u als ondernemer aangemerkt. Heeft u een VAR-row (resultaat uit overige werkzaamheden), dan zit u nog steeds in de gevarenzone en kan achteraf toch werknemerschap worden aangenomen. Tip. Twijfelt u, vraag de Belastinginspecteur dan een bindende uitspraak doen.