“…Doet u waar u goed in bent en laat de rest aan ons over…”
Belastingfraude kan op een heleboel manieren plaatsvinden. Onder meer met anonieme creditcards die gekoppeld zijn aan zwarte bankrekeningen in het buitenland. Hoe ving de fiscus pas geleden weer een grote vis? Wat speelt er nu?
Anonieme creditcards. Een zwarte bankrekening in het buitenland hebben, lijkt misschien wel leuk, maar wat heb je eraan als je lekker wilt gaan shoppen in de P.C. Hooftstraat? Weinig, want een creditcard bij zo’n rekening kun je niet gebruiken. Als de fiscus de administratie gaat nakijken bij al die leuke mode- en sieradenzaakjes, weten ze wie er gekocht heeft en kun je vervelende nieuwsgierige vragen verwachten. Hoe dan wel?
Simpel: men werkt met een anonieme creditcard. En later kan men, in alle discretie, vanaf de zwarte rekening de gemaakte kosten betalen.
Tegen de lamp gelopen. In april werden door de FIOD (Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst) in een strafrechtelijk onderzoek naar fiscale fraude en witwassen twee mannen aangehouden. Het brein (een 59-jarige in Denemarken wonende Nederlander) werd op Schiphol aangehouden. Ook werd zijn 31-jarige hulpje aangehouden.
Rekeningen niet opgegeven. De hoofdverdachte werd ervan verdacht over tegoeden te beschikken op buitenlandse rekeningen. Dat mag, maar hij had die bedragen niet opgegeven bij de fiscus. Ook kon hij die tegoeden niet verklaren uit zijn reguliere en aangegeven inkomen.
Ongeveer half miljoen opgenomen. De fiscus had achterhaald dat de verdachte vanaf 2009 door opnames met creditcards ongeveer € 500.000,- had opgenomen van zijn buitenlandse rekeningen. Zijn medeverdachte zou hem vanaf 2012 hebben geholpen door in Nederland geld op te nemen met een buitenlandse betaalkaart en dat geld te storten op de rekening van de verdachte.
Onjuiste aangifte en witwassen. De hoofdverdachte wordt nu verdacht van het doen van onjuiste aangifte inkomstenbelasting en het witwassen van ten minste € 500.000,-. Zijn medeverdachte wordt verdacht van het medeplegen van witwassen. Om het bewijs rond te krijgen, heeft de FIOD beslag gelegd op de administratie. Ook is er beslag gelegd op onroerend goed en contant geld.
Misdrijf. De Hoge Raad heeft beslist dat geld dat door belastingontduiking is verkregen, kan worden aangemerkt als geld dat van een misdrijf afkomstig is. Het gevolg daarvan is dat het valt onder de strafrechtelijke ‘witwasbepalingen’ en daarmee als misdrijf strafbaar is.
Project debet- en creditcards. Men is deze fraude op het spoor gekomen via onderzoek van de Belastingdienst: het project ‘debet- en creditcards’. Hierbij analyseert de fiscus de gegevens van betalingen die belastingplichtigen in Nederland doen met buitenlandse debet- en creditcards. Daarbij wordt gekeken of de kaarten zijn gekoppeld aan zwart vermogen in het buitenland.
1 juli 2015, inkeren duurder. Belastingplichtigen met verzwegen inkomsten en/of (buitenlands) vermogen kunnen gebruikmaken van de ‘inkeerregeling’. Via deze weg kan men tegen een lagere boete tot nu toe niet gemeld inkomen of vermogen bij de Belastingdienst aangeven.
Let op. De boete bij inkeer is 30% van de ontdoken belasting. Per 1 juli 2015 is deze boete 60%. Als de Belastingdienst zelf ontdekt dat mensen verzwegen inkomen of vermogen hebben, kan de boete oplopen tot 300%.